Worden mensen dikker van vitamine D?

Veel mensen vragen zich af of je eigenlijk dik of dikker kunt worden door het gebruik van een vitamine D supplement. In dit artikel kijken we naar de mogelijke nadelen en voordelen van deze vitamine en of je eigenlijk dik kan worden van vitamine D inname.

Waarom heb je vitamine D nodig?

Je hebt vitamine D nodig om het calcium in je lichaam te helpen absorberen en je botten gezond te houden. Maar ook het bevorderen van de immuunfunctie, cardiovasculaire gezondheid en het beperken van ontstekingen spelen mee.

De hamvraag: wordt men dik van vitamine D?

Nee, het lijkt er niet op dat vitamine D een gewichtstoename kan veroorzaken, omdat mensen met overgewicht vaak al lage niveaus van deze voedingsstof hebben. Raadpleeg wel uw arts voordat u een vitamine D-supplement inneemt om er zeker van te zijn dat het 100% veilig voor u is.

Lage vitamine D gehaltes

Volgens een onderzoek kan obesitas wel in verband worden gebracht met lage vitamine D gehaltes. Lage vitamine D-spiegels zijn bijvoorbeeld geassocieerd met een verhoogd risico op zowel diabetes type 2 als obesitas, volgens onderzoek gepubliceerd uit 2013.

Vitamine D spiegels

Jonge volwassenen met te lage vitamine D-spiegels hebben overigens meer kans op hogere niveaus van lichaamsvet en kleiner zijn dan jonge volwassenen die genoeg vitamine D in hun lichaam hebben. Deze onderzoeksresultaten kunnen suggereren dat het nemen van vitamine D-supplementen dus eigenlijk niet gekoppeld is aan gewicht verdienen. Mooi nieuws dus!

Obesitas kan wel in verband worden gebracht met lage vitamine D gehaltes.

Vitamine D en gewichtstoename

Het krijgen van meer vitamine D kan zelfs helpen om de gewichtstoename te beperken bij een jonge doelgroep zoals kinderen met een gen dat verband houdt met obesitas. Dit omdat kinderen met een vitamine D-tekort een hogere kans hebben op een hogere BMI en aankomen, merkte een studie hiernaar op.

Afvallen met vitamine D?

Alhoewel vitamine D dus in verband kan worden gebracht met het beperken van de gewichtstoename, helpt het niet bij het afvallen, dus daarvoor hoef je het niet speciaal in te nemen. Wel fijn dus dat je niet dik kan worden door alleen een vitamine D supplement in te nemen.